miercuri, 27 aprilie 2016

Încondeiatul ouălor

Activitate desfășurată în cadrul proiectului ”Noi suntem Jitia!”, cu participarea elevilor de la Școala Gimnazială Jitia și a meșterului popular Florica Țăpor.









Prof. Sorin Pantelimon

luni, 18 aprilie 2016

LANSAREA PROIECTULUI ”NOI SUNTEM JITIA!”

Duminică 17 aprilie 2016, Școala Gimnazială Jitia a lansat oficial proiectul de dezvoltare comunitară ”Noi suntem Jitia!”.
Obiceiurile, tradiţiile, reprezintă pagina nescrisă a istoriei care oglindeşte modul de a gândi şi a se comporta a unei comunităţi. Din această cauză, ele trebuie să fie păstrate, cunoscute şi respectate, ca orice document care ne atestă originea.
            Pierzând datinile ne-am înstrăina sufletul şi credinţa strămoşească. Apărându-le şi transmiţându-le mai departe, ne apărăm trecutul şi pe el putem construi un viitor mai bun pentru comunitatea noastră.
Acest proiect l-am pornit din nevoia păstrării și valorificării tradițiilor locale, elemente ce reprezintă cartea de identitate a comunității noastre. Meșterii populari au îmbătrânit, iar interesul pentru produsele lor este tot mai scăzut. Acum e momentul să revigorăm comunitatea, de jos în sus, prin valorificarea economică și socială a tradițiilor și meșteșugurilor moștenite. În cadrul acestor activități, o să creem o punte de legătură între trecut și prezent, prin aducerea laolaltă al meșterilor populari și a elevilor.
În cadrul proiectului copiii vor fi iniţiaţi în tainele ţesutului, cusutului cămăşilor populare, împletit, croşetat, încondeiat ouă, confecţionare opinci, flori pentru bradul de nuntă, confecţionarea măştilor.
Proiectul se derulează în perioada martie – august 2016  și este sponsorizat de  Fundația PACT, cu susținerea financiară a OMV Petrom, în cadrul programului de finanțare ” Idei din Țara lui Andrei ”.

Inițiator proiect,

Prof. Sorin Pantelimon









miercuri, 13 aprilie 2016

Lansare proiect - ”Noi suntem Jitia!”

Școala Gimnazială Jitia - comuna Jitia, județul Vrancea  organizează în data de 17 aprilie 2016, ora 12:00, în incinta școlii din comuna Jitia - lansarea  proiectului de dezvoltare comunitară  „Noi suntem Jitia !".
Prin proiect vom da un avânt practic Cercului de creație tradițională – ”Zestrea Satului”,  ce există în cadrul Școlii Gimnaziale Jitia, cu rolul de a atrage cât mai mulți copii care doresc să sprijine comunitatea și să creăm o punte între generații prin aducerea laolaltă a meșterilor populari locali și elevilor.
Proiectul va genera valoare adăugată ,va conduce la sporirea numărului de tineri care vor beneficia pe viitor de ceea ce se creează și prin dezvoltarea atelierelor de creație, va fi un motor de dezvoltare și punere în valoare a resurselor (umane, materiale) în slujba comunității, toți având de câștigat pe termen mediu/lung.    
Prin activitățile ce se vor desfășura în ateliere, se urmărește :
Ø dotarea și echiparea cu materiale, ustensile, obiecte - a cercului de creație tradițională – Zestrea Satului din cadrul Școlii Gimnaziale Jitia;
Ø dezvoltarea creativității și îmbunătățirea competențelor în domeniile confecționat măști și opinci, țesături/cusături și încondeiat ouă.
 Proiectul se derulează în perioada martie – august 2016  și este sponsorizat de  Fundația PACT, cu susținerea financiară a OMV Petrom, în cadrul programului de finanțare ” Idei din Țara lui Andrei ”.
 Pentru detalii suplimentare:

VĂ AȘTEPTĂM !
Contact
Director prof. Lalu Gabriel – tel 0762674396

Prof. Pantelimon Simion Sorin –tel 0764184131

sâmbătă, 9 aprilie 2016

Atelierul de creație ZESTREA SATULUI

Sâmbătă, 9 aprilie 2016, șapte elevi de la Școala Gimnazială Jitia  au participat la un atelier meșteșugăresc unde au învățat tehnici de încondeiere a ouălor de paști. Activitatea s-a desfășurat acasă la meșterul popular Florica Țăpor, și se încadrează în calendarul activităților care se desfășoară în cadrul proiectului ”Noi suntem Jitia!”.
În încondeierea oualor se începe cu împărțirea câmpurilor ornamentale de-a lungul și de-a latul oului, constituindu-se două, patru, șase, opt sau chiar mai multe suprafețe, cu ajutorul liniilor trasate. Aceste linii cât și primele motive trasate cu ceară încălzită ce se scurge din vârful condeiului, acoperă unele părți din suprafața albă a oului. Oul este introdus apoi într-o baie de culoare galbenă, după care se scoate și se usucă. Acum începe scrisul altor motive de culoare galbenă; apoi se continuă cu roșu și, de obicei, se termină cu negru sau alta culoare închisă. La sfârșit, oul se usucă prin încălzire ușoară și se șterg liniile de ceară.
Proiectul se derulează în perioada martie – august 2016  și este sponsorizat de  Fundația PACT, cu susținerea financiară a OMV Petrom, în cadrul programului de finanțare  ”Idei din Țara lui Andrei ”.
 Pentru detalii suplimentare:


Prof. Sorin Pantelimon